Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Az ÉNismeret művészete

január 17. @ 16:00 - 20:00

|Ismétlődő Esemény (Az összes)

An event every 2 weeks that begins at 16:00 on hétfő and szerda, repeating until 2022. 03. 23.

15000Ft

Mellékgyakorlatok és a bennük megmutatkozó biográfiai témáink

Kiknek ajánljuk ezt a műhely és képzés sorozatot: mindenkinek, aki önismereti úton jár, vagy arra lépne. Nem kell hozzá előképzettség, közös felfedező úton járunk, a csoportot is közösen fogjuk megteremteni veletek.

Miről szól: Egyrészt egy olyan gyakorlatsor birtokába segít jutni, mely által a gondolat-, érzés-, akarat hármasát tanuljuk uralni, és közelebb kerülünk annak a letapogatásához, mi is az az Én, illetve hogyan lehetünk vele tudatos kapcsolatban, másrészt a gyakorlás során felmerülő kihívások/nehézségek mentén felfedezzük a biográfiánk (életutunk) megdolgozandó területeit, tudatosítjuk erőforrásainkat. 

Célja: élővé tenni a gyakorlatozást önreflexiók, önvizsgálatok révén, mély, őszinte önismerettel ötvözve, hogy a mindennapjaink részévé váljék mindkettő  Otto Scharmer azt tanítja, hogy figyelmünk minősége, mélysége határozza meg, mennyire jelentős hatással lehetünk egy embertársunkra, egy vezetőre, egy szervezetre – a világra. Vajon hogyan fejleszthetjük mindezt magasabb szintre? Rudolf Steiner kutatásai nyomán egy olyan szellemi és praktikus gyakorlatsorozat áll rendelkezésünkre a jelenlétünk, a tudatosságunk módszeres fejlesztésére, ami minden ember számára elérhetővé teszi, hogy erősítse uralmát a gondolkodás, az érzés és az akarat lelki erői felett. A Mellékgyakorlatok során Steiner ízekre szedi az Én-erőt gyengítő, akadályozó, kihívások elé állító tényezőket, melyekkel az emberi lény nap mint nap szembesül önmagán és a környezetén keresztül. 

A hat konkrét gyakorlat

 1. A gondolkodás uralása
 2. Az akarat irányítása
 3. Az érzések uralása
 4. A szép, az igaz és a jó keresése
 5. Elfogulatlanság
 6. Harmonizálás

A képzés hatása: A mellékgyakorlatok napi ötperces végzése önmagában is életre szóló feladatot ad az önfejlesztés útján járó embernek. Műhelyünkben a mellékgyakorlatokat életútismereti munkává terjesztjük: egész eddigi életutunk folyamába helyezzük a fókuszt, ezzel megcélozva önmagunk egy fejlettebb jövőképét. Ennek során megtanulhatjuk

 • gondolatainkat megzabolázni, ítéletmentessé, nyitottá és rugalmassá tenni, élőn, mozgásban tartani,
 • érzéseinket megfigyelni, különbséget tenni az érzések elnyomása és Én-erő általi uralása közt,
 • akarati impulzusaink forrását felfedezni, tetteinket késleltetni, motivációinkat felismerni, őszintén és bátran megnevezni, morálisan megtisztítani,
 • végül mindezeket együttesen, tudatosan az Én által uralni.

Mellékhatásként 

 • rálelhetünk élettémáinkra, melyeket egy hónapon át a figyelmünkbe emelve alaposabban megismerhetünk, átalakíthatunk,
 • közelebb kerülünk annak megtapasztalásához, mi is ez az „Én”,
 • megtanulhatunk különbséget észlelni a mindennapi „én” és a nagy „Én” közt és
 • tudatosan kapcsolódni magasabb, bölcsebb szellemi részünkhöz.

A műhelymunka felépítése Minden gyakorlatot egy hónapig gyakorlunk. A 6 gyakorlat tölti így ki a 6 hónapos időtartamot, a végén egy záróműhelyt tartunk. Havonta kétszer találkozunk fél napra. A havi első alkalommal megismerjük az új gyakorlat elméleti hátterét és elmélyítjük az adott gyakorlat megértését. Másnap mindannyian elkezdjük a gyakorlatot. Két héttel később – a havi második alkalmon – a gyakorlatot megkíséreljük saját biográfiánkban szemlélve személyessé tenni, önismerettel magunkra vonatkoztatni. Célunk, hogy feltáruljanak erőforrásaink és a számunkra kihívást jelentő területek. A következő két hétben ugyanazt a gyakorlatot immáron az ebben a rátekintésben nyert és így megújult módon van lehetőségünk megtapasztalni.

A képzés jellege: Kiscsoportos képzés (minimum 9, maximum 15 fő). Az első alkalom nyitott, a további 12 alkalomra zárjuk a csoportot.

A részvétel feltételei: Előképzettség nem szükséges. Közös felfedező úton járunk, a csoportot is közösen fogjuk megteremteni. A nyitott alkalom után jelentkezőktől a csoport iránti elköteleződést várunk

Időbeosztás: Az első, nyitott alkalom: 2021. szeptember 29. szerda 16-20 óráig.  További alkalmak általában minden hónap második és negyedik szerdáján, 16-20 óráig. Dátumok: 10.13, 11.03, 11.10, 11.2,. 12.08, 12.22, 01.12, 01.26, 02.09, 02.23, 03.09, 03.23. 

Helyszín: Budapest, később pontosítandó helyen.

Képzési díj: Az első, nyitott alkalom díja: 15.000,-Ft.

Jelentkezési és fizetési határidő: szeptember 20. A további 12 alkalmas műhely díja 180.000,-Ft. Fizetési könnyítés: két részletben 110.000,-Ft  október 6-ig és 70.000,-Ft december 6-ig. Támogatott ár:: igény jelzése esetén   130.000,-Ft a kereteink lehetősége szerint.

Képzők

Rédey Szilvia

Különböző megközelítésben járok önismereti utakat. Egyéni, páros, csoportos segítő beszélgetéseket folytatok azokkal, akik igyekeznek saját sorsukat feldolgozni, életútukba beleállni. Az antropozófia meghatározó iránytű számomra. A biográfiai munka során a cél: erőforrást kovácsolni a múltból, a jelen gyakorlóterepén a szabadabb jövő felé, melyben életünk alakítójává válhatunk. Ha színház az egész világ–úgy odakint mint idebent–, akkor hogyan lehetek én a rendező? 

Nagy Ágoston

Biográfiával 18 éve foglalkozom, a mellékgyakorlatokkal 22 éve. Szervezetfejlesztésben az 1990-es évek közepe óta több időszakomban voltam aktív, a Kerekasztal-Körnek és a Jövőképzőnek alapító tagja vagyok. A biográfiai munkát a mai kor emberéhez illő legkorszerűbb önismereti-önfejlesztő útként ismertem meg. A mellékgyakorlatokról pedig az a tapasztalatom, hogy napi 5 perc gyakorlás csodákra képes – de általában nem sikerül…

További információ a képzőktől kérhető: 

Nagy Ágoston +36 30 429-0404, nagy.agoston@kerekasztal.com 

Rédey Szilvia +36 30 365-5141, redey.szilvia@gmail.com 

Részletek

Dátum:
január 17.
Időpont:
16:00 - 20:00
Összeg:
15000Ft
Esemény kategória: