Oldal kiválasztása
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Biográfiai módszertan és műhelymunka – alapmodul 1. nap

2021. 10. 16. @ 09:00 - 17:00

Ingyenes

Biográfiai módszertan és műhelymunka  – eszköztár és önismereti munka coachoknak és mindenki másnak aki emberekkel foglalkozik

Ezt a műhelymunkát azoknak ajánljuk, akik valamilyen szakmai segítő foglalkozást végeznek (coachok, szervezetfejlesztők, terapeuták, pedagógusok, fejlesztők, pszichológusok, szociális munkások), és szeretnének egy új megközelítéssel megismerkedni, új eszközöket és módszereket kapni, miközben önismereti utat vágynak járni.

Segítő szakmában olykor azt érezhetjük: inspirálódni vágyunk, kitekinteni, tágítani a korlátainkat, új impulzusokra, nézőpontokra, megközelítésekre lenne szükségünk. Arra, hogy egy támogató közegben hasonló kérdéseket hordozó és lélekállapotban lévő emberekkel, szakmabeliekkel találkozzunk, szakmai eszmecsere közben önmagunkra és munkánkra új módon rálássunk. 

Azt érezhetjük: Mindig csak adunk… 

Itt most kaphatsz is: figyelmet, jelenlétet, eszközt, módszertant, egy csoport megtartó erejét három kísérő hordozásában.

A keretet a biográfiai munka adja, amely a Rudolf Steiner által kidolgozott antropozófiai emberismereten alapul, és amelyet Bernard Lievegoed és Gudrun Burkhard bontakoztattak ki önismereti és önfejlesztési úttá.

A biográfiai munka Dr. Bernard Lievegoed kezdeményezése nyomán találta meg a helyét a világban. Ő és munkatársai, először pszichés betegek lelki terápiájához dolgozták ki és alkalmazták  a saját életrajzzal való munkát. A pozitív tapasztalatok összegzése után csak az utóbbi évtizedekben terjedt el szélesebb körben, azáltal, hogy elvált a terápiától és beilleszkedett a mentálisan egészséges emberek által használható önismereti, önfejlesztési gyakorlatok közé.

A munka lényege az a felismerés, hogy az életút több lépésből álló, strukturált feldolgozása egy újszerű rátekintésre ad lehetőséget. A fókuszált figyelem, az életünk szeretetteljes, ítéletmentességre és elfogadásra törekvő szemlélése segít meglátni és tudatosítani a személyes életútban rejlő, életszakaszokon áthúzódó összefüggéseket, viselkedési mintázatokat, pszichés attitűdöket. Ezáltal lehetőség teremtődik a változásra, fejlődésre, az önismeret mélyítésére.

A műhelymunka során a saját biográfiádból kiindulva, a biográfiai munka-módszereket önmagadon kipróbálva mélyítheted önismereti képedet és szakmai eszköztáradat.

Az alapmodul során „Pandora szelencéje felpattan” egy pillanatra és Te, résztvevőként  bepillanthatsz a biográfiai megközelítések színes forgatagába és megismerhetsz, megtapasztalhatsz közülük néhányat.

A főmodul hosszabb folyamatában átfogó képet kaphatsz az emberi élet általánosan jellemző fejlődési útjáról, törvényszerűségeiről, az e mögött meghúzódó antropozófiai emberképről. Mindeközben különböző szempontok, segítő kérdések, módszerek, eszközök,  művészi gyakorlatok segítségével végigtekinthetsz saját, személyes biográfiádon és elmélyülhetsz abban.  Így alkalmad nyílhat felismerni, megvizsgálni az életed során tapasztalt események és belső megélések közötti kapcsolódásokat, összefüggéseket, tudatosítani találkozások, emberi kapcsolatok, külső-belső változások, fordulatok jelentőségét életedben.

A folyamat fontos eleme és lehetősége, hogy az életút egyéni átvilágításának felfedezéseit a kiscsoportos munka során megosszuk egymással, mert így a társak elfogadó figyelme, empatikus, ítéletmentes hozzáállása segítheti az inspirálódást, újabb nézőpontok megismerését és további tudatosításra ösztönözhet.

Mindezek a — múltból táplálkozó — jelent és jövőt alakító tényezőkként és szakmai eszköztáradat kiszélesítő lehetőségekként mutatkozhatnak meg számodra.

Időtartam:

  • Alapmodul: 2×1 nap (2×8 óra)
  • Az erre épülő főmodul:  6×6 óra (havonta egy szombati napon)

(Valamelyik alapmodulon való részvétel feltétele a főmodulra jelentkezésnek. Ha ez nálad időbeli akadályba ütközik, akkor válaszd a jelentkezésnél a 3. lehetőséget.)

Időbeosztás

A 2×1 napos alapmodul időpontjai:

  • 2021. október 16. és 23. szombatok

A főmodul további 6 hónapon keresztül havonta egy szombati napon lesz: november 13., december 11., 2022. január 8., február 5., március 5., április 2.

Közte egyéni munka és gyakorlócsoport alkalmak a folyamat részét képezik. 

Képzési díj, fizetés feltételek, kedvezmények 

Alapmodul 2×1 nap alapára: 50.000,- Ft // Támogatott ár: igénylés jelzése esetén 38.000Ft a kereteink lehetősége szerint

Főmodul 6 alkalom alapára: 130.000,- Ft // Fizetési könnyítés: két részletben 80.000,-Ft befizetése az első alkalommal, 50.000,-Ft a negyedik alakalomig.

Támogatott ár: igény jelzése esetén 105.000Ft a kereteink lehetősége szerint.

A jelentkezés az alapmodul díjának befizetésével válik érvényessé.

Képzők 

Révész Klára közgazdász, mentálhigiénés szakember, biográfiai konzulens

Az antropozófia meghatározó szellemi gerince az életemnek. Kb. 19 éve találkoztam először a biográfiai munkával és alapító tagja vagyok a Kerekasztal-körnek. Jelenlegi fő tevékenységem, hogy önismereti, önfejlesztő, mentális egészséget szolgáló biográfiai segítő beszélgetésekkel egyéni konzultációs formában támogatom, kísérem a hozzám fordulókat. Emellett 15 éve szervezek és tartok barátaimmal, kollégáimmal biográfiai műhelymunkákat.

Rédey Szilvia

Különböző megközelítésben járok önismereti utakat. Egyéni, páros, csoportos segítő beszélgetéseket folytatok azokkal, akik igyekeznek saját sorsukat feldolgozni, életútukba beleállni. Az antropozófia meghatározó iránytű számomra. A biográfiai munka során a cél: erőforrást kovácsolni a múltból, a jelen gyakorlóterepén a szabadabb jövő felé, melyben életünk alakítójává válhatunk. Ha színház az egész világ–úgy odakint mint idebent–, akkor hogyan lehetek én a rendező?

Nagy Ágoston

Biográfiával 18 éve foglalkozom, a mellékgyakorlatokkal 22 éve. Szervezetfejlesztésben az 1990-es évek közepe óta több időszakomban voltam aktív, a Kerekasztal-Körnek és a Jövőképzőnek alapító tagja vagyok. A biográfiai munkát a mai kor emberéhez illő legkorszerűbb önismereti-önfejlesztő útként ismertem meg. 

További információk 

Rédey Szilvia redey.szilvia@gmail.com , +36303655141

Révész Klára revesz.klara@kerekasztal.com, +36302215303

Nagy Ágoston nagy.agoston@kerekasztal.com, +36304290404

Részletek

Dátum:
2021. 10. 16.
Időpont:
09:00 - 17:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:

Helyszín

Budapesten