Életút törvények – Biográfiáról, segítőknek

Hogyan segít a biográfia az Én-megismerésében? Mik az Ember szellemi, lelki fejlődésének törvényszerüségei?  Hogyan tudom ezeket a törvényszerüségeket a segítői munkámban, saját életemben felfedezni, a továbblépéshez felhasználni?

 

Időpontok (2 és fél napos program)

 • 06.07. pé. 9-17h, 06.21. pé. 9-17h, 06.22. szo. 9-13h.

Felépítés

2 és fél nap személyes műhelymunka, 
önálló kutatás és konzultáció

Részvételi díj

80 000 Ft (akinek ezen múlik a részvétele, kedvezményt igényelhet)
Early bird és kedvezmény kuponok elérhetőek

Helyszín

Budapest, Riadó u. 2

A két és fél napos képzésünkkel, műhelymunkánkkal a segítő szakmában dolgozókat szeretnénk megszólítani. Ha coachként, pszichológusként, mentorként bővítenéd az ismereteidet, eszköztáradat és megismerkednél az életút kísérés szemléletével valamint nem riadsz vissza egy mély önismereti munkától sem, köztünk a helyed. Ez a műhelymunka segít elindulni ezen az úton és egy hosszabb biográfus képzést alapoz meg.

A biográfiai munka egy önismereti út: módszerek és ismeretek összessége az emberi életút megismerésére és összefüggéseinek vizsgálatára. 

Az emberek általában olyankor kezdenek biográfiai munkába, amikor valamilyen életkérdés feszíti őket (az élet értelme és célja, karrierbizonytalanság, magánéleti kérdések, anyagi vagy egészségi válsághelyzet stb.), és valami azt súgja, hogy ennek megoldásához azt kell jobban megismerni, hogy ki az az ÉN, aki ezt az életet éli, akivel az események történnek, akinek a jövőjét alakítani akarja. 

Amivel találkozhatsz a kétnapos bevezető műhelymunkán:

 • egy térképpel, eszközzel, amivel elkezdheted felfedezni saját és mások életmintázatait
 • megismerheted az emberi élet meghatározó korszakait
 • ráláthatsz arra, hogyan tükröződnek a gyerekkor mintázatai az életünk második felében
 • új szemlélettel ismerkedhetsz meg a sorsszerű életeseményekkel való munkádhoz
 • tanulótársaid élettapasztalatából tanulhatsz
 • személyes konzultációt kapsz tapasztalt biográfusoktól

Mi is az a Biográfia?

Elméleti alapja a Rudolf Steiner nevéhez fűződő antropozófia. Steiner munkássága széles körben a Waldorf pedagógia révén vált ismerté, azonban számos kutatási területe mellett az emberi életút törvényszerűségeivel is foglalkozott.
Az antropozófia emberképén alapuló biográfiai munka 1970-es évekbeli kibontakozása a holland orvos és pszichiáter Bernard Lievegoed, és brazil kollégája, Gudrun Burkhard nevéhez kötődik. Manapság világszerte elterjedt és eredményesen használják akár terápiás, akár szervezet- és közösségfejlesztési folyamatokban is.

 

Az életút törvényszerűségeinek ismerete támogatást ad, mert megmutatja, hogy egy adott életkor, életszakasz milyen kihívásokat, akár kríziseket tartogat, és milyen jelentősége van az aktuálisan esetleg nehéznek megélt helyzeteknek az életút egésze szempontjából.

Ha a biográfiai munka segítségével kezdjük aktívan vizsgálni az életutunkat, felismerhetjük mintáinkat, ráláthatunk az ismétlődésekre. Kialakul bennünk az érzék, hogy az egyes események mögé látva felfedezzük életünk mélyebb összefüggéseit, értelmét, az ittlétünk irányultságát, célját, és minderre embertársainknál is érzékenyé válhatunk.

Megtalálhatjuk életünk fő feladatait, és megláthatjuk, mi az, amit fontos lenne megtanulnunk vagy feldolgoznunk, meggyógyítanunk magunkban.

A biográfiai munka nem pszichoterápia, de hatékony előkészítője lehet egy terápiás folyamatnak azáltal, hogy letisztul, mit lenne érdemes átdolgoznunk. A bennünk rejlő kincsek feltárásával erőt meríthetünk az előttünk álló kihívásokkal való megküzdéshez.
Ugyanakkor a biográfiai munkának legalább annyira fontos jellemzője, hogy nem öncélú önismereti módszer. 

A találkozókon lehetőséged lesz:

 • Megtanulni egy életfelfedező eszközt.
 • Megosztani a tapasztalataidat a csoporttársaiddal.
 • Feldolgozni a témáidat, friss elakadásaidat.
 • Interaktív gyakorlatokon keresztül tanulni.
 • Új, kreatív módszereket megismerni.

A találkozók között:

 • Az előre kiküldött anyagokkal ismerkedhetsz (videók, cikkek, könyvek stb.).
 • A jelenlegi életkérdésedhez leginkább illő, egyéni és páros feladatokkal kísérletezhetsz.
 • Biográfiai konzultációs segítséget kapsz az általad választott biográfustól
 • Bekapcsolódhatsz olyan, a Jövőképző által szervezett alkalmakba, programokba, melyek ehhez a folyamathoz nem közvetlenül kötődnek.

Képzők

Emich Szabolcs

Emich Szabolcs

szervezetfejlesztő, biográfus

Annyi mindent kipróbált már, mintha legalább 120 éves lenne. Talán ennek köszönhető, hogy szinte minden problémára van minimum 2 ötlete. Hosszú utat járt be, míg biológus kutatóból programozóvá, IT vezetővé, majd tréner és coach-á fejlesztette magát. Biográfiával 9 éve foglalkozik.

Révész Klára

Révész Klára

biográfus

Milyen tapasztalatokat hordoznak az életem eseményei? Hogyan illeszkednek ezek személyes élettablómba? Kivé váltam általuk? Milyen erőforrást rejtenek a jövőm számára? … Ezekre a kérdésekre mindenki számára más-más válasz születik… A biográfiai munka arra ad izgalmas lehetőséget, hogy az emberi élettörténetek egyediségében rejtő csodákat kutassuk és a felfedezéseinket fejlődésünk, jóllétünk, testi- lelki- szellemi egészségünk szolgálatába állíthassuk.

Osváth Andrea

Osváth Andrea

biográfus

Öt éve foglalkozom biográfiával, csoportos munkákban és egyéni kísérések formájában.

Nagy Ágoston

Nagy Ágoston

biográfus

Biográfiával 23 éve foglalkozom. Szervezetfejlesztésben az 1990-es évek közepe óta több időszakban voltam aktív, a Kerekasztal-Körnek és a Jövőképzőnek alapító tagja vagyok. A biográfiai munkát a mai kor emberéhez illő legkorszerűbb önismereti-önfejlesztő útként ismertem meg.

Rédey Szilvia

Rédey Szilvia

biográfus, tanár

A múltunkból tanulhatunk, a jelen gyakorlóterepén megerősödhetünk, a jövőnkben magunkhoz vehetjük a vezetést, életünk alakítójává válhatunk. Ha színház az egész világ (kívül-belül), akkor hogyan lehetek én a rendező?

A következő képzésre jelentkezhetsz. A képzés minimum 12 fő jelentkezése esetén indul el, a maximális létszám 20 fő. 

A képzés ára 80 000 Ft, május 20-ig jelentkezőknek 68 000 Ft!

Jelentkezés a képzésre (május 20-ig kedvezményesen)

Most vagy később? (válassz a két lehetséges időpont közül)

8 + 3 =